Halverwege!

Bijwerkingen en resultaat

Ik ben halverwege! Halverwege de chemotherapie. Vorige week vrijdag was de derde chemokuur en nu volgen er nog drie. Tot nu toe gaat het me goed af. Ik mag echt niet klagen en dat doe ik ook niet.

De waslijst aan bijwerkingen van de chemotherapie zijn gelukkig niet op mij van toepassing. Althans, nog niet.

Geen last van misselijkheid. Zowel van de chemotherapie als van de zwangerschap niet. Ook zou mijn eetlust minder kunnen worden. Er werd verteld dat ik blij moest zijn als ik kon eten. Ik heb meestal de eerste paar dagen naar de chemokuur een verminderde eetlust, maar als je me kent dan weet je dat er nog steeds voldoende binnenkomt.

De naarste bijwerking was het verliezen van mijn haar, daar ben ik nu wel overheen. Verder zijn er nog wàt bijwerkingen, maar die zijn te verwaarlozen. Zo verkleuren mijn nagels en vingers donker. Droge neus en mond, omdat mijn slijmvliezen niet goed werken. Zeer droge handen en voeten. Wonden helen minder snel. Sneller blauwe plekken. Een paar dagen per twee weken moe en hoofdpijn (kan natuurlijk ook door de zwangerschap komen). Ach, als dat nodig is om te overleven, dan doen we er niet moeilijk over. Bovendien merk ik nu al dat de chemotherapie aanslaat. De tumor is voelbaar kleiner!

Goed eten, rusten en voldoende bewegen

Ik ben ook halverwege de zwangerschap. 22 weken zwanger. Het ís dat ik wat kilo’s ben aangekomen en mijn buik erg uitpuilt. En jaa, af en toe heb ik een flinke hormonale bui. Maar serieus, ik merk bijna niet dat ik zwanger ben. Ik heb een chille baby in mijn buik. Volgens de gynaecoloog merkt die kleine niets van de chemotherapie. Het zag er allemaal goed uit gisteren bij de controle afspraak. Ik kreeg zelfs een ‘thumbs up!’ van haar (zie foto). Alsof die kleine baas wil zeggen: ‘Mam, we zijn OK!’

Ik ben wel sneller moe dan normaal. De chemotherapie maakt letterlijk mijn bloed kapot. Maar omdat ik niet hoef te werken, kan ik mijn tijd en energie besteden aan het herstellen van mijn lichaam. Dus dat betekent voor mij; goed eten (heb ik totaal geen moeite mee ;)), goed rusten, voldoende bewegen, maar ook plezier hebben.

Ik sport meer dan vóór de zwangerschap, sta minimaal drie keer per week in de sportschool in een bodypump/-shape les of op een apparaat te werken aan mijn cardio.

Aan eten hoef je me niet te herinneren. Ik denk de hele dag aan eten. Wat eten we vandaag?

Elke dag een middagdutje doen is het streven. Dat lukt ongeveer de helft van de week. De andere helft van de week lukt dat niet, omdat ik het te druk heb met plezier maken. Ook belangrijk. 

Als we deze koers zo doorzetten, kunnen we misschien over minder dan 2 maanden op vakantie. Een mooi vooruitzicht en een doel om naartoe te werken.

Kom in contact

of plaat een reactie op deze blog
Neem contact op